Wino musisz pić tak, aby rozbudzało twoją wyobraźnię,

a nie ją gasiło[1].

Tin Ujević

 

JEDNOŚĆ W RÓŻNORODNOŚCI:

POCZTÓWKA Z CHORWACJI

W CHORWACJI WYSTĘPUJE OKOŁO 200 ODMIAN WINOROŚLI, W TYM AŻ 60 GATUNKÓW AUTOCHTONICZNYCH. POZYSKIWANE Z NICH WINA TWORZĄ JEDYNĄ W SWOIM RODZAJU MOZAIKĘ SMAKÓW I AROMATÓW, NA WYJĄTKOWOŚĆ KTÓREJ SKŁADAJĄ SIĘ TRZY KOMPONENTY.

 

 Antyczna moneta pochodząca z Korčuli, jeden z najstarszych zabytków chorwackich związanych z kulturą wina

 

DŁUGIE TRAWANIE

Tradycja uprawy winnej latorośli na terenach dzisiejszej Chorwacji sięga kilku tysięcy lat wstecz.  Najprawdopodobniej przybyła z Azji Mniejszej i szerzyła się w dwóch kierunkach. Pierwszy, związany z kupcami i kolonizatorami Śródziemnomorza, obejmował wybrzeże i wyspy Adriatyku. Drugi, dzięki umiejętnościom iliryjskich plemion przenikał krainy kontynentalnej Chorwacji. Po dzień dzisiejszy obszary winne dzielimy w Chorwacji na dwa główne regiony: nadmorski oraz kontynentalny. Owo dziedzictwo kulturowe stanowi o tożsamości Chorwacji i wina chorwackiego.

 

CHARAKTER AUTOCHTONICZNY

Wielowiekowa spuścizna pozwoliła na wykształcenie autochtonicznych szczepów winogron. Natomiast, przeplatanie się różnorodnych wpływów kulturowych stanowi o jego oryginalności. Na chorwackim terytorium rozwinęło się aż 60 autochtonicznych odmian winorośli, w uprawach których specjalizują się rodzinne firmy kultywujące tradycyjne metody produkcji. Autochtoniczny charakter ukryty w butelce wina daje możliwość doświadczenia nieznanych dotąd smaków. Wystarczy tylko otworzyć się na nowe doznania i… jak to mówią Chorwaci uživati!

 

JEDNOŚĆ W RÓŻNORODNOŚCI

Niektórzy twierdzą, że tym co najbardziej wpływa na jakość wina jest terroir. Jeśli zdefinujemy go jako unikatowy splot warunków geograficznych, geologicznych i klimatycznych, które w interakcji z genetyką winorośli wpływają na charakter wina, to Chorwacja może poszczycić się niepowtarzalnie szerokim wachlarzem smaków. Pamiętajmy, że Hrvatska to nie tylko nadmorska Dalmacja z jej głębokim, mocnym aromatem wina Plavac Mali czy też Istria ze  swoim rześkim, chłodniejszym klimatem ukrytym w Malvaziji, ale również kontynentalna Slawonia z bogactwem smaków Graševiny, Kvarner z delikatną nutą Žlahtiny, nieprzystępne i nieokiełznane górzyste Zagorje, którego kwintesencję oddaje Babić, jak i wiele innych wartych odkrycia. Każdy z tych regionów jest unikatowy, każdy z nich współtworzy jedną Chorwację.

[1] „Vino moraš piti tako da ti razbuđuje svijest, a ne da je gasi“.