OBLICA

Odmiana oliwek bardzo popularna i uprawiana na całym obszarze Chorwacji. Odmiana ta ma wiele synonimów. Określana również jako: Balunjača, Velika, Debela maslina, Krupnica, Lumbardeška, Maslina domaća, Naša, Sladunica, Orgula, Orbulača,, Trgonja, Torkuljica, Debela, Srkulača, Sorbulača, Puljka lub Puljiška. Klasyfikowana jako odmiana o nieregularnej płodności odporna na niekorzystne warunki atmosferyczne np. zimno i suszę.

Drzewko wysokie i bujne z koroną w typie parasola. Liście są podłużne, duże, ciemnozielone o pofalowanej powierzchni, która w czasie suszy zagina się spiralnie co znacząco zmniejsza utratę wody.

Owoce są średniej do dużej wielkości, okrągłe, zielone, w pełnej dojrzałości  koloru ciemnofioletowego.

Oblica  jest odmianą podwójnego zastosowania:  do wyrobu oliwy, a jednocześnie, ze względu na wielkość owoców, często stosowana jest do różnego rodzaju przetworów i  konserw.

Jakość pozyskiwanej oliwy jest dobra przy jednoczesnym dużym, bo 21 procentowym uzysku oleju z owoców. Oliwa o charakterystycznym aromacie dojrzałych owoców oliwnych, lekko pikantna, umiarkowanie gorzka z jednoczesnym słodkawo – owocowym smakiem.

Rodzaje Oliwek
Rodzaje Oliwek

LEVANTINKA / ŠOLTANKA

Nazywana jest ‘Pięknością gajów oliwnych” (LJEPOTICA MASLINIKA). Przez swoją wielowiekową tradycję zaliczana jest do gatunków autochtonicznych. O jej pochodzeniu świadczy samo imię: “Levant” – dawna nazwa używana na tych terenach na określenie obszaru Grecji. Występuje w środkowej i południowej Dalmacji, przede wszystkim na wyspie Šolta, przez co jest również znana pod nazwą ŠOLTANKA. Po ilości macierzystych drzewek plasuje się na trzecim miejscu za Oblicą i Lastovką.

To roślina o bujnym wzroście z okrągłą koroną i ukośnymi gałęziami o obfitej i regularnej płodności.

Liście Levantinki duże, długie i szerokie, lekko zawinięte wzdłuż są barwy ciemnozielonej. Owoce eliptyczne, średniej wielkości. Owocujące barwy zielonej przechodzącej w czerwono – fioletową aż do czarnej. Charakteryzyją się bardzo wysoką zawartością oleju w owocach, bo aż do 20 %. Pozyskana z nich oliwa jest dobrej jakości o słodkawym smaku.

 

 

DROBNICA

To najstarsza endemiczna odmiana na wyspie Korčula. Gaje oliwne w Vela Luka posiadają największe i najstarsze drzewa, których wiek szacuje się na ponad 1000 lat. To gatunek rodzimy, obecny prawie we wszystkich starych gajach oliwnych w Chorwacji.  Drobnica znana jest pod wieloma imionami: np. BILICA, ROVINJEŠKA, BILICA, ŽUTICA.

Drzewko  średnio – bujnego wzrostu z rzadką koroną, nagimi, wzniesionymi ku górze gałęziami. Odmiana regularnej i dobrej płodności. Bardzo odporna na niesprzyjające warunki atmosferyczne, wiatr, niskie temperatury oraz suszę.

Liście Drobnicy są krótkie i spiczaste a owoc okrągły, żółtozielony, w pełnej dojrzałości winnoczerwonawy.

Odmiana średnio – wczesna, stosowana wyłącznie do produkcji oliwy.

Drobnica daje oliwę dobrej jakości o wyraźnej pikantności, łagodnej goryczce, z nutą słodyczy.

Rodzaje Oliwek
Rodzaje Oliwek

LASTOVKA

Odmiana endemiczna, oliwka występująca w południowej Dalmacji. Uprawiana jest na całej wyspie Korčula. Uważa się, że pochodzi z zachodniej części wyspy, z obszaru Vela Luka.

Wyróżnia się ekstremalną odpornością na ciężką i długotrwałą suszę, Rośnie w najbardziej nasłonecznionych obszarach nad morzem.

Owoc jest podłużny, beczkowaty. Zielonkawy, w pełnej dojrzałości czarny.

Odmiana długo dojrzewająca, stosowana głównie do wyrobu oliwy. Oliwa ma charakterystyczny gorzki smak ze względu na dużą zawartość polifenoli, czyli antyoksydantów, tak korzystnych dla naszego zdrowia. Często wykorzystywana do mieszanek oliw z innych, rodzimych gatunków.

ISTARSKA BJELICA

Jest autochtoniczną odmianą rozpowszechnioną na półwyspie Istrii oraz w Kvarnerze. Odmiana odporna na niskie temperatury oraz wiatr (Borę).

Istarska bjelica charakteryzuje się regularną i obfitą płodnością, dającą wysoki uzysk oliwy. Młode rośliny dojrzewają późno.

Drzewko średnio – bujnego wzrostu o gęstej koronie z tendencją do wzrostu w górę. Gałęzie są wyprostowane, długie i twarde. Gałęzie owocujące są proste lub lekko powywijane. Liście są spiralne o zielonej barwie.

Jakość pozyskiwanej oliwy jest doskonała. Charakteryzują ją: wyraźna pikantność i wyraźna goryczka.

Rodzaje Oliwek
Rodzaje Oliwek

CRNICA

Cnica jest starą odmianą autochtoniczną uprawianą głównie na północnych obszarach Istrii (Buzet, Buje, Umag, Novigrad, Motovun, Oprtalj). W 1929 roku w wyniku niskich temperatur  większość drzewek oliwnych wyginęła. Jednak szybkie pozyskanie gatunku z pni starych drzewek, na szczęście dla współczesnych, uratowało tę rodzimą, chorwacką odmianę.

Crnica to roślina o silnym i bujnym wzroście, z wyrazistym pniem, szeroką koroną, długimi i wytrzymałymi gałęziami. Liście są duże, lancetowate, srebrne, koloru szaro – oliwkowego.

Jakość oliwy uzyskiwanej z tej odmiany oliwek jest wybitna. Crnica daje świeżą oliwę o wyraźnej nucie pikantności, goryczki i słodyczy oraz aromacie oliwek.

Owoc średni do dużego, na długiej szypułce, jasnozielony, w pełnej dojrzałości ciemnofioletowy.

Odmiana o dużej i regularnej płodności.

KRVAVICA

Endemiczna, dalmatyńska odmiana oliwek uprawiana głównie na obszarze Skradin, Miljevac i na peryferyjnych obszarach Żupanii Zadarskiej (Ravni kotari). Odmiana wpisana na Listę Odmian Republiki Chorwacji. Krvavica charakteryzuje się wysokimi drzewami z okrągłą koroną, bujnym wzrostem z dużą liczbą pionowych, długich gałęzi. Liście są eliptyczno-lancetowate i wydłużone, jędrne i spiczaste u góry. Twarz liścia jest ciemnozielona, ​​​​a rewers od barwy bladozielonej do srebrzystoszarej.

Owoc jest średniej wielkości, lekko asymetryczny u podstawy, zaokrąglony i ma lekko spiczasty wierzchołek. Kolor owoców dojrzewających jest czerwony ( stąd nazwa “krwawa oliwka”), a w pełni dojrzałych jest fioletowo-czarny do czarnego.

Krvavica rodzi regularnie i obficie, dając wyjątkową oliwę wysokiej jakości, o harmonijnym, świeżym, owocowym zapachu, z wyraźną pikantnością i goryczką, charakteryzującą się wysoką płynnością.

Wyjątkowa odmiana ze względu na mały obszar występowania, w części północnej Dalmacji.

Rodzaje Oliwek
Rodzaje Oliwek

BUŽA

Jedna z najbardziej znanych, autochtonicznych odmian oliwek występującychna Istrii. jest to gatunek o regularnej płodności oraz dużej ilości biotypów i synonimów, przez co jest znana również jako: URGACA, MORGACA, DOMAĆA, GURA. Z tego powodu istnieją pewne morfologiczne różnice w bujności i wielkości liści oraz owoców. Wymaga ciepłego i osłoniętego umiejscowienia.

BUŽA to rustykalna roślina charakteryzująca się silnym i bujnym wzrostem, gęstą, zwartą koroną z tendencją do szerokiego wzrostu w górę. Przy regularnym podcinaniu drzewko uzyskuje owalny kształt z dobrze rozwiniętymi gałązkami, które rosną pionowo. Gałązki owocujące są powyginane.

Owoce od średnich do dużych, w zależności od biotypu jajowate, lekko asymetryczne, w pełni dojrzałe są koloru ciemnego.

Jakość pozyskiwanej oliwy to doskonała kombinacja. Zbierane na początku żółknięcia owoce dają oliwę wyjątkowej jakości o wyraźnie świeżym aromacie, przyjemnej goryczce i wyrażnej pikantności. Z kolei zbierane pod koniec ciemnienia, bądź kiedy zmieniają kolor, dają oliwę słodką o owocowym aromacie oliwek.

PENDOLINO

Odmiana pochodząca z włoskiej Toskanii. Dobrze dostosowuje się do różnych warunków edaficznych.

Drzewko o średniej bujności, gęstej koronie, pofałdowanych i długich, opadających ku ziemi gałęziach o lancetowatych i zwartych liściach. Odmiana  regularnej i obfitej płodności dająca wysoki uzyk oleju.

Owoce są lekko wydłużone, asymetryczne, średniej wagi, dojrzałe ciemnego koloru.

Odmiana oliwek dojrzewająca wcześnie, stopniowo we wrześniu oraz w październiku,  dająca bardzo dobrą jakość oliwy o owocowym zapachu. Gatunek uprawiany przede wszystkim jako zapylacz, stosowany również do mieszanek jako podnoszący jakość.

 

 

Rodzaje Oliwek
Rodzaje Oliwek

LECCINO

Odmiana pochodząca z Włoch, z Toskanii. W Chorwacji popularna i uprawiana od 1940r. w Istrii. Ta włoska odmiana uprawiana jest na całym obszarze uprawy w Chorwacji i jest najbardziej rozpowszechnioną, zaimportowaną odmianą oliwek. Leccino uprawiana jest również w wielu innych krajach uprawy oliwek na świecie, takich jak Hiszpania, Portugalia, Maroko czy Grecja.

Jest to z pewnością jedna z najczęściej spotykanych odmian na świecie ze względu na jej znaczną zdolność przystosowywania się do różnych warunków agroekologicznych. Bardzo odporna na niskie temperatury.

Drzewko o bujnym wzroście, szerokim pniu i koronie z krótkimi i opadającymi gałęziami. Dzięki owalnemu kształtowi korony oraz solidnym i długim gałęziom Leccino jest ceniona także jako roślina ozdobna. Liście są duże, lancetowate, koloru szaro – oliwkowego, srebrnego.

Owoce średniej wielkości, mięsiste i owalne, w pełni dojrzałe mają  kolor czarny. Gdy owoce oliwek zbierane są gdy zaczynają ciemnieć, dają oliwę o niezwykłej jakości, o wyraźnym i świeżym zapachu oliwek. Oliwa tłoczona z w pełni dojrzałych, ciemnych oliwek jest łagodna, bez wyraźnego smaku. Owoce odmiany Leccino doskonale nadają się do konserwowania np. w zalewie.

 

ROŠINJOLA

Jest starą odmianą autochtoniczną uprawiana głównie na południowych obszarach oliwnych Istrii (Vrsar, Rovinj, Vodnjan). Znana jest również pod innymi nazwami: ROSINJOLA, RUŠINJOLA, ROSULJA, ROŽINJOLA, ROVINJKA, ROVINJEŽA, ROVINJEŠKA.

To roślina o średniej wielkości i okrągłą i gęstą koron, licznymi i rozłożystymi gałęziami i krótkimi łodygami, o regularnej i stałej płodności.

Liście barwy ciemnozielonej lekko zaostrzone, na owocujących gałęziach  płasko zaokrąglone.

Owoce są symetryczne, jajowate, średnio i małej wielkości. Rosną w gronach. W czasie dojrzewania nabierają ciemnofioletowego koloru z licznymi piegami.

Jakość pozyskiwanej oliwy jest dobra. Charakteryzuje się intensywnym zapachem, wyraźną pikantnością i umiarkowaną goryczką.

Rodzaje Oliwek
Rodzaje Oliwek

LIŚĆ OLIWNY

Liście oliwne stały się przedmiotem wspólnego zainteresowania społeczności naukowej i przemysłu na całym świecie, co zostało udokumentowane w wielu artykułach naukowych zawierających dane na temat właściwości leczniczych liścia oliwnego. Badania liści oliwnych wykazały, że za właściwości lecznicze odpowiadają związki fenolowe, a mianowicie: rutyna, katechina, oleuropeina itp. Wśród bioaktywnych związków zawartych w liściach oliwnych oleuropeina wykazuje bardzo duże działanie farmakologiczne. Badania wykazały, że oleuropeina wykazuje właściwości przeciwutleniające, przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne.